Hipokritkah?

6.04.2011
Pertama,

Di luar solat, tidak kenal apa itu aurat. Seluar bukan sahaja singkat, ditambah lagi dengan sendat, baju pula ketat. Katanya tak nak hipokrit, tak nak bermuka-muka. Hipokrit tak elok. Tak nak jadi munafik. Tak nak jadi orang lain, nak jadi diri sendiri. Tapi semasa nak solat, cantik pula bertelekung. Labuhnya sampai ke lantai. Macam tu tak hipokrit dengan Allah ke? Allah Maha Melihat, bukan semasa solat saja. Kalau tak nak hipokrit, pakai sajalah baju kecik singkat seluar ketat tu masa solat. Amacam?

Kedua,

Berbulan-bulan sebelum peperiksaan, study biasa-biasa saja. Solat lewat-lewat sikit pun tak apa. Solat sunat lain kali boleh buat. Al Quran buka jarang-jarang je. Semakin hampir dengan peperiksaan, study hard, pantang ada ruang mesti nak solat sunat, ke hulu ke hilir dengan buku saja, solat hajat dan doa berjela-jela, mohon diperkenan apa yang dipinta. Selesai peperiksaan, buku-buku entah ke mana, mahu enjoy menggila, tiada lagi solat sunat, solat hajat dan doa yang berjela-jela... Kalau macam ni tak hipokrit ke? Bermuka-muka semasa peperiksaan saja.

Ujian sebenar kita bukan semasa peperiksaan tetapi setelah selesai peperiksaan, setakat mana melazimi dengan ilmu dan amalan kita. 

Imam Syafie berkata : 'bukanlah ilmu itu hanya sesuatu yang dihafal semata-mata, ilmu itu adalah yang bermanfaat dan berguna.'

Selamat Menghadapi Peperiksaan

alhamdulillah, masih sempat menghasilkan banner untuk PMRAM


Comments
4 Comments

4 komentar:

  • Ustaz Huzaifah

    salam wbt...

    terbaaaaaaaaaaaaiiik us juu kita...

    ambo stuju bena dengea us ju..=)

    semoga najah dalam syahadah+cepat2 wak balik zaujah..hihi

    [Klik Untuk Balas Komen Ini]
  • Pena Daie

    demo keh setuju sokmo ngn kawe cuma ada beberapa karo jah hok kure setuju..
    hehe..kuat benar doa kawe loni. kawe amin banyak2 jah la. berkat doa demo..tok woli

    [Klik Untuk Balas Komen Ini]
  • @MBe

    dua2 la ambe pakat amin.mudah lake.najah imtihan,najah jgk dgn tok kadi.

    bittaufiq wannajah...utk ambe jgk=)

    [Klik Untuk Balas Komen Ini]
  • Post a Comment

    Apa komen anda