Mengurus Waktu Mengulang Al Quran

4.19.2009

Masa bukanlah emas sebab masa tidak boleh dijual beli. Masa sebenarnya adalah degupan jantung anda. Masa adalah nyawa anda, kehidupan anda. Sebanyak mana masa berlalu, kita semakin menghampiri kematian.

Penghafal Al Quran perlu bijak menguruskan masa mereka agar dapat diseimbangkan antara aktiviti mengulang Al Quran dengan aktiviti-aktiviti lain. Kegagalan mengurus dan mengatur masa dengan berkesan antara faktor kegagalan dalam mengingati Al Quran. Tidak kira samada anda menghafal secara sempurna 30 juzu' atau sekadar beberapa juzu' atau sekadar menghafal beberapa surah pilihan. Sebagai Penghafal Al Quran anda perlu :

Pastikan waktu untuk membaca dam mengulang Al Quran lebih daripada 3 jam sehari selain daripada waktu kelas. Malah untuk kesan yang lebih baik, anda perlu mengulang sehingga 5-7 jam sehari. Jangan pula salah faham, maksud 5-7 jam ini bukanlah mengulang secara berterusan selama 5-7 jam. Anda mungkin mampu mengatur masa seperti mengulang 1 jam sebelim waktu subuh, 2 jam pada waktu petang dan 3 jam pada waktu malam. Ini menjadikan waktu anda bersama Al Quran adalah 6 jam sehari.

Sememangnya dimaklumi bahawa tahap kodentrasi atau tumpuan mengulang setiap individu adalah berbeza. Ada individu yang boleh menumpu selama 1 jam dan ada pula yang hanya bertahan selama 20-30 minit. Jangan paksa atau menyeksa diri anda, sekiranya anda merasakan tumpuan anda mula terganggu, ambillah rehat seketika, iaitu lebih kurang 5 minit. Selepas itu, sambung semula pengulangan anda. Untuk lebih memantapkan ingatan, sebelum mengulang yang lain, cuba imbas surah-surah atau ayat-ayat yang telah anda ulang sebelumnya.

Jangan letakkan matlamat mengulang dengan jumlah terlalu besar, biar sesuai dengan tahap ingatan dan kemantapan hafalan. Jumlah mukasurat, maqra', surah dan juzu' yang mahu diulang mestilah anda tahu
yang anda mampu menghabiskan dalam masa yang ditetapkan. Misalnya, meletakkan matlamat untuk mengulang 1 juzu’ yang kurang lancar dalam masa 30 minit adalah tidak realistik (pada pandangan saya). Sebaliknya matlamat untuk menghabiskan dan melancarkan 4 maqra’ atau setengah juzu' yang kurang lancar adalah lebih munasabah dan boleh dicapai. Sekiranya matlamat yang ingin dicapai terlalu besar dalam masa yang agak singkat, dibimbangi akan memberi tekanan dan lebih tertumpu untuk menghabiskan pengulangan semata-mata tanpa betul memantapkan hafalan. Hasilnya, hafalan tidak betul-betul lancar dan tidak kekal lama.

Sediakan jadual mengulang atau perancangan mingguan tentang bilangan juzu’ yang mahu diulang. Ini adalah sangat penting kerana dengan adanya jadual ini maka anda tahu berapa bilangan juzu’ yang perlu anda habiskan setiap minggu bagi mengekalkan hafazan.

Sediakan senarai tugas harian (to do list) pada malam sebelumnya. Maknanya anda tahu apa yang an
da mahu lakukan pada esok hari. Tentukan tahap kepentingan (aulawiyat) setiap butiran tugas yang telah disenaraikan. Sebagai penghafal Al Quran, utamakan pengulangan Al Quran daripada aktiviti anda yang lain kerana anda perlu “put first things first”.Ini kerana Nabi S.A.W pernah menyatakan di dalam sebuah hadis bahawa Al Quran yang dihafal adalah seperti unta. Sekiranya ia tidak dijaga dengan rapi ia akan lari. Begitu juga Al Quran yang dihafal, sekiranya tidak diulang, ia akan hilang daripada ingatan.

Rekodkan progress anda pada sebuah 'buku catatan khas'. Setakat mana anda telah menjayakan perancangan pengulangan Al Quran anda?? Tandakan setiap juzu’, surah yang diulang dengan lancar dalam senarai “to do” anda. Harus diingat, hal ini tidak terhenti setakat ini sahaja. Walaupun telah lancar, Al Quran perlu diulang bagi mengekalkan kelancaran hafalannya. Pengulangan yang terbaik bagi mengekalkan kelancaran hafalan adalah dengan mengulang di dalam solat kerana bacaan Al Quran yang paling baik adalah di dalam solat.

Cuba hargai diri anda dengan mengganjari diri anda setiap kali anda berjaya mencapai setiap perancangan yang telah anda senaraikan.

Gunakan teknik mengulang yang berkesan. Mengulang 1 jam dengan penuh tumpuan adalah lebih baik daripada mengulang 3 jam dengan fikiran melayang.

Cuba untuk fokus sekurang-kurangnya 50% daripada masa mengulang anda terhadap proses “recall” iaitu mengingati semula apa yang telah diulang kerana ini adalah sangat penting bagi memastikan kelancaran bertahan lama.

Gunakan Al Quran kecil atau mengulang dengan rakan untuk memenuhi masa diantara kelas, ketika menunggu bas, selepas rehat, sebelum masuk kelas dan lain-lain. Sekiranya dihitung masa yang kecil-kecil ini anda akan dapati jumlahnya adalah 1-2 jam sehari. Oleh itu manfaatkan masa ini dengan mengulang Al Quran.

Tahukah anda sekiranya anda mengulang secara konsisten cuma 1 jam sehari selain waktu kelas, ini bermakna anda hanya mengulang Al Quran yang anda hafal selama 15 hari sahaja dalam setahun?? Ke mana perginya 365 hari hari lagi masa anda??

Tidak ada guna anda bersusah payah menghafal tetapi sekadar mengulang ayat-ayat yang sering dibaca dan ayat-ayat yang popular sahaja...

Fikir-fikirkan…

Jagalah Al Quran dengan sebaiknya, Insya'Allah Allah akan menjaga sesiapa yang menjaga kalam-Nya.
Comments
2 Comments

2 komentar:

 • terima kasih atas satu perkongsian yang cukup bermakna

  [Klik Untuk Balas Komen Ini]
 • Zenki

  Hoho, gud2. :) keep it up. Ana baru belajar la syekh. Banyak lagi nak kena improve ni. :)

  [Klik Untuk Balas Komen Ini]
 • Post a Comment

  Apa komen anda