Memasak, Membasuh Bukan Tugas Isteri

12.05.2011

Kisah Sayyidina Umar r.a dengan seorang lelaki...

Lelaki itu terpaku di luar rumah Sayyidina Umar al Khattab. Tidak jadi dia hendak memberi salam kepada tuan rumah. Tak sangka Sayyidina Umar hanya diam saja bila isterinya merungut sesuatu dan berceloteh panjang. Tidak terdengar langsung suara beliau membalas kata-kata isterinya.

"Jika begini sikap Umar padahal beliau seorang yang sentiasa bersikap tegas dan keras, dan beliau juga seorang Amirul Mukminin...betapalah aku," bisik lelaki tadi. Niat asalnya adalah untuk mengadu kepada khalifah mengenai sikap isterinya yang tidak disenangi, tetapi niatnya terbantut.

Ketika dia sudah membelakangi pintu untuk melangkah pulang, Sayyidina Umar kebetulan menjenguk keluar. Sayyidina Umar lantas memanggilnya dan bertanyakan hajatnya.

"Wahai Amirul Mukminin," jawabnya, "sebenarnya aku datang ingin mengadukan keburukan isteriku kepadamu. Dia selalu berleter kepadaku. Tetapi aku mendengar isterimu juga bersikap demikian, jadi aku mengambil keputusan untuk pulang saja."

Sayyidina Umar berkata, "wahai saudara! Sesungguhnya aku menahan diri terhadap sikapnya itu kerana dia ada hak keatas diriku. Dialah yang memasakkan makananku, memasak roti untukku, membasuh pakaianku, menyusukan anak-anakku, padahal semuanya itu bukan kewajipannya. Selain daripada itu, hatiku menjadi tenteram dengannya daripada perbuatan haram. Itulah sebabnya aku sanggup bersabar atas sikapnya itu."

"Wahai Amirul Mukminin, demikian jugalah isteriku," balas lelaki tadi.

Sayyidina menambah, "wahai saudara, bersabarlah atas sikap isterimu itu kerana ia hanya sebentar sahaja."

Memasak bukan kewajipan seorang isteri, mengapa ada yang letak syarat begitu?


Comments
3 Comments

3 komentar:

 • Nature Mujahid

  ^^ apa yang telah lama di budayakan sehingga sebati dlm fikiran.. sedangkan hal yg sebenarnya tidak begitu..

  [Klik Untuk Balas Komen Ini]
 • cuba fikirkan apa yang bakal isteri-isteri perolehi di akhirat kelak, apa yang Allah janjikan kepada isteri-isteri yang soleh, taat kepada suami...

  Isteri susah masuk syurga, tapi senang nak buat
  Suami senang masuk syurga, tapi susah nak buat...

  fikir2kan

  [Klik Untuk Balas Komen Ini]
 • Hideossle

  mungkin tiada statement menyatakan tugas memasak membasuh tu kewajipan isteri, tapi saya ada terjumpa fadhilat dan ganjaran utk wanita yang memasak dan membasuh....subhanallah, walau tidak diwajibkan, tapi jika melakukannya, wanita diberikan ganjaran yang khusus, yang extra...yg tidak disebut untuk lelaki...betul tak?

  [Klik Untuk Balas Komen Ini]
 • Post a Comment

  Apa komen anda